In welke jungle leven wij ?


In de jungle…

Voor velen lijkt het een onmogelijke opdracht, voor sommigen is het een feit. We moeten niet ver meer reizen om naar de jungle te gaan, we zitten er middenin.

Op zijn kop

De wereld staat op zijn kop. We gaan er als mens niet bepaald op vooruit, als je het mij vraagt. Oog om oog, tand om tand. Alle middelen zijn goed om brutaal geweld goed te praten. Ik ben niet trots dat ik in deze wereld leef, maar geef met rode kaken toe dat ik er ook niets aan verander. Dagelijks zie ik wat er rondom me gebeurt, agressie, bedrog, onethisch gedrag, oorlog, verkrachting, misbruik,… Ik begrijp niet dat we als mens deze richting kunnen uitgaan. Worden we niet verondersteld te evolueren naar een hoger bestaan ? Maar wat doe je eraan ?

Ook in de bedrijfswereld

In de bedrijfswereld is het niet anders. Velen zwaaien met de scepter van duurzaamheid, vrouwvriendelijk en multicultureel beleid, weinigen doen het ook werkelijk.

Hoeveel vrouwelijke CEO’s zijn er in België ?

Persoonlijk vind ik dit geen absolute must. Wij vrouwen staan universeel gekend voor onze moederlijke energie, maar hoeveel vind je daarvan terug aan de vrouwelijke top ?

Hoeveel bedrijven werken vandaag met alternatieve energie ? We zouden geen last meer hebben van een black-out moest ieder bedrijf zijn verantwoordelijkheid nemen in de duurzaamheid.

En multicultureel beleid is een grap! Alleen al het feit dat we erover moeten nadenken, zorgt ervoor dat we ons laten leiden in een bepaalde richting, welke dan ook. Persoonlijk vind ik dat het niet uitmaakt of we zwart, blank, vrouw, man of gewoon anders zijn. Zet gewoon de juiste persoon op de juiste plaats.

Een maatschappij van angst

We leven in een maatschappij van angst. We zijn bang om onze job te verliezen, we vrezen voor de mening van anderen, we hebben schrik van het alleen-zijn,… Kortom, we zitten in overlevingsmodus, net als in de jungle.

Er is meer ethisch gedrag in de jungle dan onder de mensen. We zijn dan ook de enige diersoort die haar eigen soort uitmoordt, toch ? In de jungle wordt er instinctief geleefd, daar zijn geen geschreven wetten te vinden. Ze kennen alleen de wetten van de natuur. Als mens echter, onderscheiden we ons van de dieren door onze intelligentie, onze bekwaamheid om na te denken, ons bewustzijn. Toch zijn wij diegenen die wetten nodig hebben…

Religie

Elke religie heeft haar eigen wetten. Maar volgens mij staat er in geen enkele religie geschreven dat we andere mensen mogen uitmoorden, om welke reden dan ook.

Als je de actualiteit een beetje volgt, zie je echter een heel ander beeld. Kijk maar naar de onthoofdingen in de Islamitische staat, de oorlog in Oekraïne, de aanslag op het joods museum in Brussel, de vechtpartij op de kermis in Hasselt, de verkrachtingen van Marc Dutroux, de aanval op de twin towers op 9/11, en nog zoveel meer. Dit is maar een kleine greep uit de actualiteit. Maar zover hoeven we het zelfs niet te zoeken want in de woonkamer van menige huizen worden dagelijks daden gepleegd die geenszins in lijn zijn met onze menselijke normen en waarden.

Momenten van complete waanzin

Ieder van ons heeft al wel iets meegemaakt in zijn leven. Velen onder ons hebben ook al zelf iets mispeuterd, hoe klein of groot het ook moge zijn. We vertonen allemaal wel eens momenten van complete waanzin, waarin we niet goed meer beseffen dat ons gedrag niet aanvaardbaar is. We zijn dan ook niet op deze wereld geboren om perfect te zijn. Integendeel, want het is zeker ook het streven naar die perfectie dat ervoor zorgt dat de wereld in de soep draait.

Perfect, perfecter, perfectst

We willen allemaal de perfecte job, de perfecte echtgenoot of echtgenote, de perfecte kinderen, het perfecte huis, de perfecte wagen, het perfecte uiterlijk,… en zijn onverzadigbaar op zoek naar het perfecte leven. Hoe meer we op zoek gaan naar die perfectie, hoe verder we van onszelf verwijderd geraken. Hoe meer we op zoek gaan naar de uiterlijke vervulling, hoe minder we ons innerlijk vervuld voelen.

Het zit vanbinnen

De ware vervulling vind je alleen binnenin jezelf. De honger naar macht en geld in de maatschappij leidt alleen tot het verhongeren van de maatschappelijke ziel. We evolueren naar een geautomatiseerde maatschappij. We leven als mens op automatische piloot en we lopen als robotten door het leven. We negeren de schat aan wijsheid die we kunnen vinden binnenin onszelf en ontkennen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de wereld van vandaag.

W doe je eraan ?

Wat ik eraan doe is het volgende:

  • ik zet elke dag opnieuw de beste versie van mezelf neer, hoe imperfect deze ook is;
  • ik stel mezelf ten dienste van anderen;
  • ik geef als moeder zoveel mogelijk het voorbeeld aan mijn kinderen;
  • ik stel me open voor andere levensvisies;
  • ik maak fouten en leer eruit, hoe ongelooflijk irritant dit ook kan zijn;
  • ik accepteer, waardeer en bewonder andere mensen, hoe moeilijk dit ook kan zijn;
  • ik begrijp dat alles en iedereen in deze wereld een reden van bestaan heeft, ook al zie ik ze niet.

En jij, wat doe jij eraan ?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *