Ondernemerssucces – Werp jij de handdoek in de ring ?


Een oude kennis vertelde me onlangs dat de reden waarom gynaecologen baby’tjes op hun billetjes slaan nadat ze pas geboren zijn, is om hen één fundamentele waarheid te laten inzien over de wereld waarin ze terechtkomen: het leven is hard buiten de baarmoeder. “Wordt dat vandaag nog gedaan ?”, vroeg ik hem. “Dat weet ik niet, maar toen ik geboren werd, in het jaar 1944, werd deze techniek wel degelijk toegepast!” was zijn antwoord.

Werp jij de handdoek in de ring ?

Als ondernemer, of gewoon als mens, komen we elke dag in contact met situaties die we niet hadden kunnen voorzien. Als ondernemer of als bedrijfsleider onderneem je elke dag nieuwe uitdagingen, die vaak veel moeilijker zijn dan je had ingeschat. Soms lijkt het wel alsof we in een gevecht zijn terecht gekomen. We lopen bij wijze van spreken onwetend door een donkere straat, worden stevig in mekaar geslagen en lopen dan mank en vernederd naar huis.

Succesvol ondernemen

Heel wat succesvolle ondernemers zijn meer dan eens failliet gegaan. Ik hoorde onlangs nog dat als je in “goed gezelschap” wil vertoeven, bij de miljonairs van deze wereld zeg maar, dat je meer “égard” krijgt naarmate je meer faillissementen op je palmares staan hebt… Persoonlijk is me dat nog niet overkomen en wens ik dat ook niet te laten gebeuren, maar ik begrijp wel waar die visie vandaan komt.

Succesvol ondernemen heeft alles te maken met het scheiden van het kaf van het koren, met het vinden van die kleine hoeveelheid diamanten in een grote hoeveelheid waardeloos materiaal. Het heeft alles te maken met het zoveel mogelijk omzetten van tegenslagen in opportuniteiten en met het behouden van je “spirit” wanneer je daar niet in slaagt.

Hoe dan ook, succesvol ondernemen betekent in elk geval dat je nooit zomaar je handdoek in de ringt werpt.

Hoe interessant zijn afvallers ?

Afvallers zijn helemaal niet interessant. Kijk maar naar De Ronde van Frankrijk of elke ander wedstrijd. Diegenen die afvallen komen even in het nieuws en dan gaat het opnieuw over diegenen die het einde van de rit halen.

Wat zo interessant is aan een wedstrijd zijn diegenen die onverschrokken in de race blijven, de nodige veerkracht hebben opgebouwd en alsmaar beter presteren. Die veerkracht, die vastberadenheid, is ongetwijfeld de belangrijkste karaktertrek van succesvolle mensen.

Vallen en opstaan

Hoe snel sta je weer op wanneer je flink van je voetstuk gevallen bent ? Hoe goed ga je om met de overvloed aan kritiek en vernedering ? Hoe goed slaag jij erin om creatief om te gaan met tegenslag en moeilijke situaties ? Hoe snel leer jij van je zakelijke fouten ?

Als je aan één bepaalde karaktertrek wil werken als ondernemer, dan is wel degelijk deze veerkracht. Hoe je dat doet, bepaal je zelf, maar mijn ervaring is dat je vooral moet werken aan je dagelijkse gewoonten. Heel wat mensen slagen er niet in om hun dag productief door te brengen omdat ze zich constant laten afleiden door onbelangrijke zaken. Op het einde van de werkweek stellen ze zich dan de vraag hoe het komt dat ze niet meer hebben gerealiseerd…

Eerlijk zijn tegen jezelf

Als je dan toch de handdoek in de ring werpt, wees dan op zijn minst eerlijk tegenover jezelf. Had je gedacht dat het makkelijk ging zijn en is het dat niet ? Had je gedacht dat je in een wip succesvol zou zijn en ben je niet in staat om iedere keer een tegenslag om te zetten in een waardevolle les ? Neemt het nastreven van je zakelijke doelstellingen veel meer tijd in beslag dan je had verwacht en zie je het niet meer zitten ?

Dan draait het niet om de complexiteit van het zakendoen, noch om de moeilijkheden die jouw pad kruisen, noch om het gebrek aan middelen waarmee je te kampen krijgt. Dan draait het om jou. Jij beslist uiteindelijk elke dag opnieuw met welk mentale attitude jij aan je parcours begint, hoe je kijkt naar alles wat er gebeurt en hoe je daar uiteindelijk mee omgaat. De mate waarin jij erin slaagt een positieve attitude aan te nemen, bepaalt in grote mate jouw ondernemerssucces.

Het is op de beslissende momenten in het leven dat jij vormgeeft aan je toekomstige succes. En de handdoek in de riem werpen hoort daar niet bij.

Ultimate SUCCESS System

Ik heb een systeem ontwikkeld dat je kan helpen met het omzetten van je visie in realiteit. Het werkt zowel op je mentale attitude als op het omzetten van theorie in praktijk. Wil je daar meer over weten, contacteer me dan!

Op  jouw succes!

Els

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *