Goede voornemens, motivatie en verandering


Goede voornemens

Goede voornemens hebben is leuk, een goed plan is nog beter. Dit gezegd zijnde, de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar is ongetwijfeld de periode waarin de meeste “valse” beloften worden gemaakt. Met de nieuwjaarsresoluties in het achterhoofd – je weet wel, al die goede voornemens die veelal tot niets leiden – stranden we vaak 2 weken later al in een impasse. Typisch aan al die goede voornemens is namelijk dat ze niet al te gegrond zijn, m.a.w. ze raken kant noch wal. We flappen er maar wat uit, zonder goed na te denken wat er nu precies nodig is om dat voornemen te verwezenlijken.

Motivatie is essentieel

Wat essentieel is in verandering is een gezonde motivatie. Maar wat is dat nu precies ?

Heb je ooit al eens het gevoel gehad dat je ergens toe aangetrokken wordt zonder goed en wel te beseffen wat er gebeurt ? Het voelt net alsof je wordt voortgetrokken, met een touwtje vanuit je navelbuik, niet goed wetend waarom maar wel beseffend dat dit de enige juiste beweging is.

Ik had dat gevoel toen ik in 2012 zonder meer de knoop doorhakte op professioneel vlak. Ik liet mijn job voor wat ze was, schreef een boek en richtte een eigen coachingspraktijk op. Tot op vandaag heb ik er nog geen moment spijt van gehad dat ik deze keuze heb gemaakt. Nochtans was dit niet de meest logische stap en nog veel minder de meest rationele. Mijn leven lag nog stevig overhoop door de echtscheiding die ik net te verteren kreeg. Met 3 minderjarige kinderen in mijn kielzog, een zware financiële dobber in mijn strot geramd en een minimum aan liquide middelen, kan ik je garanderen dat deze een niet zo voor de hand liggende keuze was.

Waarom nam ik dan die beslissing, hoor ik je luidop denken… Ik kon niet meer anders. Het was het enige waar ik blij van werd, hoe onduidelijk mijn visie toen ook was. Ik werd helemaal warm vanbinnen met de gedachte dat ik anderen kon helpen het allerbeste uit zichzelf te halen. Het klinkt ongelooflijk klef, ik weet het, maar dat is wat me al die tijd heeft gemotiveerd om door te gaan, hoe moeilijk het bij momenten ook was.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Het hoeft geen betoog, motivatie is waar het om draait wanneer we het hebben over het teweegbrengen van duurzame verandering. Los van wat je precies wil veranderen, zonder een gezonde portie motivatie raak je voor geen meter vooruit.

Je hoort me al komen… Er zijn natuurlijk verschillende vormen van motivatie, intrinsieke en extrinsieke.

Extrinsieke komt meer van buitenaf, bijvoorbeeld je wordt beloond met een loonsverhoging na een jaar hard werken.

Intrinsieke motivatie is diegene die van binnen komt, je weet wel, alsof je voortgetrokken wordt vanuit je navelbuik. Deze is veel moeilijker te benoemen omdat ze vaak van diep komt. Ze heeft ook wel te maken met je levensopdracht, of datgene waarvoor jij op deze wereld gekomen bent. Met de haren getrokken ? Neen, toch niet.

Korte termijn vs duurzame motivatie

Op korte termijn kan je vanzelfsprekend gemotiveerd worden door die extra bonus op het werk, of door het vooruitzicht op een wagen, een promotie of wat dan ook. Zelfs het vooruitzicht op een lekker stuk chocoladetaart en een tas koffie kan een mens motiveren om net die extra kilometer te stappen. Maar vanuit mijn ervaring in coaching weet ik pertinent zeker dat extrinsieke motivatie van korte duur is. Het is een korte termijn motivatie, niets meer, niets minder.

De fitnesscentra lopen over van mensen die gewicht willen verliezen. Hoe komt het dat die centra zo succesvol zijn ? Omdat er nergens anders een zo groot aantal recidieven is! Er wordt veelal op korte termijn gewerkt, wat in dit geval zeker niet slecht is, alleen is het niet voldoende. Waarom denk je dat er wordt gesproken van een jojo-effect ? Niet omdat de resultaten duurzaam zijn…

Wil ik daarmee zeggen dat extrinsieke motivatie niet zinvol is ? Neen, allesbehalve! Extrinsieke motivatie kan zeer zinvol zijn, zolang het wordt ondersteund door de intrinsieke motivatie.

Heb je de finale van Belgium’s Got Talent gezien ? Wat zei Dan ook alweer tegen SDC Crew ? Ik weet niet meer exact wat zijn bewoording was, maar het kwam erop neer dat deze ontzettend enthousiaste dansgroep nog wist waarom ze daar stonden… Voor het plezier van het dansen, niet voor de trofee die ze zouden meekrijgen als ze de wedstrijd zouden winnen. En dat maakte een wereld van verschil in hun performance.

Er zijn 1001 vragen die je kan stellen om de ware reden van een bepaald verlangen te gaan benoemen. Het antwoord komt niet altijd even vlot naar boven. Maar als je blijft doorvragen, tot geen enkele vraag nog zin heeft, dan kom je ongetwijfeld tot de essentie van duurzame motivatie.

Er is meer nodig dan motivatie alleen

Het hoeft geen betoog, met motivatie kom je al een heel eind ver, maar het is vaak niet voldoende om grote duurzame veranderingen door te voeren. Er zijn andere technieken die je kunnen helpen om je doelstellingen om te zetten in realiteit. In deze post beperk ik me echter tot de essentie van een gezonde motivatie in het creëren van duurzame verandering.

Nu is het aan jou…

Heb jij een goed voornemen voor 2017 ? Wat motiveert jou daarin ? Wat zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent ? Wat haal jij er zelf uit ?

Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *