Wat neem jij mee naar 2017 ? 2


Aftellen naar 2017

Tel jij ook af naar 2017 ? Ik alvast wel!
Het jaar 2016 was ongetwijfeld het jaar van de grote verandering, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Het hoeft geen betoog, het was niet altijd even makkelijk. Maar de struikelblokken nam ik er met plezier bij!
Wil je weten welke enkele van mijn hoogtepunten waren in 2016 ? Hieronder heb ik ze netjes op een rijtje gezet.

Mijn hoogtepunten in 2016

 • Ik deed een bijdrage in het artikel “Morgen anders… en beter” in het Psychologies magazine;
 • Ik werd officieel Harrison Assessments Solution Provider en ontwikkelde mijn eigen Harrison website;
 • Ik behaalde succesvol mijn certificaat van Stress- en Burnout coach;
 • Ik besloot opnieuw aan mijn conditie te werken en verloor op 2 maanden tijd maar liefst 5 kg;
 • Ik nam deel aan de Harrison Assessments European Partner Conference in Warshau en leerde een hele community van Harrison Assessments Solution Providers kennen;
 • Ik werd door het Centrum van Avondonderwijs in Hasselt gevraagd om de opleiding “Praktische psychologie” te doceren wat voor mij een geheel nieuwe opleiding was;
 • Ik doceerde maar liefst 4x de opleiding “Life coach” voor het Centrum van Avondonderwijs;
 • Ik ging maar liefst 3 keer op vakantie in Italië;
 • Ik besloot te investeren in mijn praktijk en vatte meteen de koe bij de horens: de eerste structurele aanpassingen zijn een feit!

Niet alles liep van een leien dakje…

Niet alles verliep echter even vlot… Het afgelopen jaar was er eentje van verandering, bezinning en heroriëntering en dat brengt de nodige stress en spanning met zich mee. In een potje huilen had ik geen zin. Ik beet me vast in het vinden van oplossingen en trok mijn conclusies.
Wil je weten welke lessen ik heb geleerd in 2016 ? Hieronder staan er enkele geformuleerd.

Mijn lessen die ik meeneem naar 2017

 1. Wat je graag doet, doe je meer. Wat je meer doet, doe je beter. Wat je beter doet, doe je liever én meer. Hiermee is de cirkel rond. De afgelopen jaren wilde ik altijd alles zelf doen. Dat werkt niet. Ik heb mijn kwaliteiten en mijn beperkingen. Dat evenwicht ga ik volgend jaar nog meer respecteren door me te concentreren op mijn kwaliteiten. De rest is alleen maar energieverlies.
 2. Gezondheid is van groot belang. Je beseft pas hoe belangrijk dit is als je het niet meer hebt. Ik werd dan ook enkele keren stevig ziek, voor het eerst in 9 jaar! Ik ga dus nog meer luisteren naar mijn lichaam, ook al geloof ik soms dat ik onsterfelijk ben.
 3. Sporten is gezond, overdrijven is dat niet. Door het intensieve sporten kreeg ik last van blessures die me ook vandaag nog parten spelen. Ik moet leren accepteren dat ik geen 25 meer ben en dat het opbouwen van een goede conditie iets meer tijd in beslag zal nemen. Geduld is een deugd, ook in 2017.

Nu is het aan jou…

Ik ben reuze benieuwd naar jouw inzichten van het afgelopen jaar. Wat heb jij geleerd uit 2016 ? Welke fouten heb jij gemaakt ? Hoe ben je daarmee omgegaan ? Laat het me weten door te reageren op deze post.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Wat neem jij mee naar 2017 ?

 • Ann Scheepers

  Mijn inzichten van 2016 zijn vooral dat ik heb geleerd dat er mensen zijn die het niet altijd goed voorhebben met je. Voor een deel ben ik in een aantal mensen teleurgesteld geweest. Het heeft me pijn gedaan en gekwetst.
  2016 was een jaar dat mij heeft doen inzien dat niet iedereen een goede inborst heeft en het goed bedoeld. Ik was zeker niet naïef, maar geloofde in de eerlijkheid van de mens. Dat is dus niet gebleken. Er zijn dus echt wel mensen die de ander een mes in de rug steken… Deze ervaring heeft me realistischer gemaakt. Het heeft me eerst hard geraakt en even gekraakt, maar ik ben terug recht gaan staan en sta nu sterker als daarvoor. In plaats van mezelf weg te cijferen voor anderen, ga ik nu eerst aan mezelf denken en werken. Eigen dromen realiseren, plannen uitvoeren en bewust meer uit het leven halen. Leven en beleven wordt belangrijk in 2017 voor mij en mijn gezin.

  • Els Liesenborgs Bericht auteur

   Ann, bedankt voor je reactie! Wat fijn dat je zo open over je kwetsbaarheid durft te spreken.
   Het is van belang dat je leert uit je levenservaringen, of ze nu positief of negatief zijn, en dat heb je gedaan. Onthoud wat je hebt geleerd en gebruik de pijn en de teleurstelling die je hebt gevoeld om er sterker van te worden. Vergeet ook niet deze ervaring correct te kaderen zodat ze niet veralgemeend wordt of groter wordt voorgesteld dan ze werkelijk is.