Een bewuste keuze ?


40 jaar werkloos

Ik las net een bericht in hln.be over een man die al 40 jaar werkloos is. Hij heeft in zijn leven amper 8 maanden gewerkt en heeft er dan de brui aan gegeven, voor welke reden dan ook. Hoe kan iemand, die toch een universitair diploma heeft behaald, ervoor kiezen om zich zo manifesteren in het leven ?

Lees het volledige artikel hier.

Het rommelt in de politiek

Vandaag rommelt het in de politiek, niet in het minst omdat we zondag met zijn allen opnieuw naar de stembus gaan. Het is namelijk onze plicht als burger om onze stem uit te brengen. Of die stem ook werkelijk wat uithaalt, dat blijft nog maar een vraag. Ik geloof er alvast niet meer in. De ideologie binnen de politieke arena is ver zoek en het lijkt erop dat het eigenbelang op de voorgrond staat. En dat zie je in de politieke discussies duidelijk naar voren komen. Het is een waar welles-nietes spel geworden.

Zwaar geschut

De afgelopen dagen werd er met zwaar geschut geschoten. Het eerste politieke debat tussen Bart De Wever en Paul Magnette heb ik weggezapt en dat was niet omdat de politiek me geen moer kan schelen. Integendeel! Het boeit me enorm wat er zich hier in ons kleine land afspeelt. Het is alleen maar jammer dat het meer op een kindertuin lijkt dan op een omgeving waarin volwassen mensen trachten om ons land opnieuw economisch sterk te maken.

Het vinden van overeenkomsten

De kracht van onderhandelen ligt niet in het vinden van verschillen, mijne heren politici, het ligt in het vinden van overeenkomsten. Zo denk ik erover. En ja, iedereen wil zijn eigen programma uitvoeren. Elke minister wil zijn eigen ideeën ten uitvoer brengen. Elke politieke partij wil de meeste stemmen en zetels in de regering. Maar is dat werkelijk waar het om draait ? Is dat werkelijk de discussie die we vandaag moeten voeren ?

De vlucht

Terwijl onze ministers na de vorige verkiezingen er niet in slaagden om een degelijke regering te vormen, herinner ik me te weten dat het in ons land economisch gezien niet goed ging. Onze politici spreken grote woorden uit, zoals besparingen en jobcreatie, maar terwijl ze dat doen, vluchten producenten zoals Ford in Genk naar het buitenland. Er staan haast dagelijks jobs op de helling, in welke sector dan ook, toch kiezen onze politici ervoor om op elkaars kap te zitten terwijl ze nu net de koppen zouden moeten samen steken om tot een oplossing te komen.

Bewust kiezen

Maar niet alleen de politiek baart me vandaag heel wat zorgen. Ik blik nog even terug naar die man die al 40 jaar werkloos is en daarmee naar buiten komt alsof het een grootse overwinning is om de “langste dopper” van het land te zijn. Ik heb geen woorden voor zo’n attitude. Hoe kan je hier nu bewust voor kiezen ? Hoeveel respect heb je dan als mens nog voor jezelf ?

Ik ken niet de precieze omstandigheden van deze man en eerlijk, dat boeit me ook niet. Wat me wel boeit is welke zijn beweegredenen zijn om zo door het leven te gaan. Wil hij een goed voorbeeld stellen voor zijn kinderen ? Wil hij een boodschap geven aan de maatschappij of aan de politieke leiders van ons land ?

Onze verantwoordelijkheid

En dan die brief van een voormalig goed betaald kaderlid… Lees hem hier. Waarom wachten we als burger van ons land tot de regering voor ons jobs creëert ? Waarom creëren we ze niet zelf ?

Er zijn zoveel professionele mensen in ons land die een ongelooflijke expertise hebben uitgebouwd in de loop van hun carrière en daar op zulke levensbepalende momenten niets meer doen. Waarom zouden ze ? Onze regering is verantwoordelijk voor het creëren van jobs, nietwaar ? Wat een onzin!

Wanneer gaan we als burger van ons land en van Europa onze verantwoordelijkheid eens opnemen ? Zijn er geen jobs die je aanspreken, creëer er dan zelf één. Er zijn er voldoende die het doen, ook ik heb dat gedaan. Dat is inderdaad niet de makkelijkste weg, maar moet dat dan ?

Neem jij het heft in eigen handen ?

Wat wil je ? Wil je mopperend door het leven gaan, de regering verwijtend dat ze niet voldoende doet om ons land economisch sterk te maken ? Of wil je het heft in eigen handen nemen en zelf meewerken aan de groei van onze economie ? Ik heb alvast mijn keuze gemaakt.

En jij ? Wat doe jij ?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *