De 3 levensbepalende beslissingen 1


Jouw realiteit

Ben je een beetje op de hoogte van wat er zich afspeelt in de wereld, dan weet je dat het er vandaag niet zo rooskleurig uitziet, noch in het binnenland, noch in het buitenland. Als de media ons voor 10% de waarheid vertellen, dan is de situatie in de wereld vandaag zeer ernstig. En dan spreken we nog niet over wat we niet te zien krijgen. Je moet niet ver kijken om depressief te worden van wat er in onze realiteit gebeurt…

De vraag is alleen, wat is onze realiteit ? We hebben namelijk allemaal een andere realiteit. En die realiteit wordt bepaald door 3 levensbepalende beslissingen die we dagelijks meermaals nemen.

De 3 levensbepalende beslissingen

Dagelijks nemen we talloze beslissingen, al dan niet bewust. We nemen grote en belangrijke beslissingen, maar veelal worden we ingenomen door kleine, op het eerste zicht, minder belangrijke beslissingen, zoals:

  • We beslissen hoe laat we opstaan, en zelfs óf we opstaan;
  • We beslissen wat we zullen eten als ontbijt, áls we ontbijten;
  • We beslissen of we goedgezind zijn of niet;
  • We beslissen of we productief zijn of niet;

Er zijn echter 3 beslissingen die we dagelijks meermaals nemen en die voor een groot stuk ons leven bepalen. Veelal doen we dit onbewust, het is namelijk makkelijker en het vraagt initieel minder energie. Maar als we zouden beslissen dit bewust te doen, dan zou dit een drastische verbetering in de kwaliteit van ons leven met zich mee kunnen brengen.

Het verschil ligt vaak in wat, op het eerste zicht, een klein detail lijkt te zijn. Het is dat micro-moment waarop je stilstaat en een keuze maakt: ik ga gewoon door met wat ik aan het doen ben (of net niet), of: ik pak het anders aan.

Ik zie het dagelijks gebeuren in mijn coachingspraktijk alsook in mijn trainingen. Mensen blokkeren bij de gedachte dat ze zichzelf kwetsbaar zullen opstellen en/of dat ze hun façade zullen achterwege laten. Ook al gebeurt dit in een psychologisch veilige omgeving – wat er gebeurt in mijn praktijk is vertrouwelijk en wat er in de trainingen gebeurt blijft tussen de deelnemers en mezelf – er is vaak dat kleine micro-moment van twijfel dat ervoor zorgt dat ze blijven doen wat ze altijd hebben gedaan.

En dat gedrag wordt bepaald door 3 beslissingen:

  • Waar ligt jouw focus ?
  • Wat betekent dit voor jou ?
  • Wat doe je hiermee ?

Ter verduidelijking

Ik geef even een voorbeeld om dit te verduidelijken…

Mijn echtscheiding was mijn motivatie bij uitstek om opnieuw actief aan de slag te gaan, nadat ik een 4-jarige sabbatical had ingebouwd om voor mijn kinderen te zorgen. Ik was nog maar net aan de slag bij mijn nieuwe werkgever toen ik besefte dat ik dit niet meer wilde. Ik was mijn passie kwijt, én mijn drive, en voelde niets dan weerstand tegen de job. Tezelfdertijd werd ik aangetrokken door iets anders, iets dat voor mij compleet onbekend was.

Ik had mijn lessen getrokken uit het leven dat ik tot dan had geleid, zowel professioneel als persoonlijk, en kreeg dat onweerstaanbare gevoel dat ik iets kon betekenen voor anderen. Meer en meer nam dit gevoel de overhand. Ik dacht niet meer logisch na, zette elke vorm van veiligheid uit mijn hoofd en besloot mijn professionele leven een drastische wending te geven. Ik gaf mijn ontslag en richtte mijn coachingspraktijk op, nog steeds gekend onder Power of Change.

Mijn focus

Ik focuste op de mogelijkheden van mijn nieuwe uitdaging. Had ik op de risico’s gefocust, dan was ik ongetwijfeld niet gestart. Ik had namelijk 3 kinderen die een dak boven hun hoofd moesten hebben en die moesten gevoed en gekleed worden. Door op de mogelijkheden te focussen, kreeg ik het gevoel van zekerheid en verbinding. Ik was er zeker van dat dit kon lukken en ik voelde me meer dan ooit verbonden met wie ik werkelijk was.

Mijn betekenis

Dit betekende voor mij dat ik het verschil kon maken in het leven van anderen, in bedrijven, maar ook in het leven van ervaren professionals die bewuster in het leven wilden staan. Hoe meer deze betekenis voor mij vorm kreeg, hoe meer ik het gevoel van welslagen had, ook al stond ik op dat ogenblik nog nergens. Ik had nog geen business plan, zelfs nog geen idee van wat ik wilde realiseren. Wat ik wel had was een ongeloof groot geloof in mijn toekomstig succes, ik had er alle vertrouwen in dat het zou lukken.

Mijn gedrag

Ik nam een grote sprong in het onbekende en ging ervoor. Ik boekte kleine en grote successen en faalde veelvuldig, meer dan dat ik successen boekte. Ook vandaag nog slaag ik niet altijd in mijn opzet. Bij momenten dacht ik aan stoppen, dat gebeurde vrij vaak zelfs. Ik deed het echter nooit…

Want wat ik altijd deed als ik er écht genoeg van had, was teruggaan naar het prille begin, naar het moment waarop ik die sprong in het onbekende nam. Ik kroop terug in de huid van mezelf toen ik mogelijkheden zag, toen ik zeker wist dat dit kon lukken en toen ik me meer dan ooit verbonden voelde met wie ik werkelijk was.

En alles veranderde…

Waar ligt jouw focus ?

  • Waar focus jij je op in het nemen van beslissingen ?
  • Hoe bewust ga jij om met dat kleine moment van twijfel dat zeer bepalend kan zijn ?
  • Hoe overkom jij je angst voor falen of voor succes ?

Als ervaren coach help ik je met het doorbreken van patronen die stevig vastgeroest zitten in je leven. Ik help je met het nemen van beslissingen die op het eerste zich onmogelijk lijken. Ik help je anders te kijken naar situaties die je volledig blokkeren. Ik help je anders te kijken naar jezelf en je ervaringen, waardoor je met het nodige zelfvertrouwen aan een nieuwe uitdaging begint.

Wil je hierover meer weten of wil je alvast genieten van één GRATIS coachingsgesprek ? Klik dan hier, vul je gegevens in en ik contacteer je zo spoedig mogelijk.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De 3 levensbepalende beslissingen